Ce trebuie sa stim despre sarcina


Atat cele 9 luni de sarcina, cat si aducerea pe lume a unui copil, reprezinta evenimente importante in viata oricarui cuplu, marcand-o atat pe gravida, cat si pe partenerul acesteia. Astfel, cei doi viitori parinti trebuie sa inceapa sa se adapteze la un nou stil de viata, sa incerce sa gaseasca singuri raspunsurile la intrebarile in legatura cu viitorul membru al familiei lor, lucru deloc usor, caci majoritatea parintilor sunt ingroziti de necunoscutul in care se avanta, mai ales cand sunt la primul copil.

Cum iti dai seama ca esti insarcinata?

In afara testului de sarcina si a examenelor medicale de specialitate, corpul tau este cel mai in masura sa iti ofere raspunsul, caci el este primul care manifesta schimbari, deci fii atenta la ceea ce iti transmite el, in mod indirect!

Odata ramasa insarcinata, se pot observa anumite transformari vizibile, incepand din primele doua saptamani de la momentul conceptiei, atunci cand sanii femeii gravide devin mai mari, datorita lichidului retinut, crescandu-le sensibilitatea.

Sangerarea vaginala poate sa induca in eroare femeia, aceasta traind cu impresia ca are menstruatie, desi ovulul ei a fost deja fecundat. Aceasta sangerare indica tocmai fixarea ovulului pe peretele vaginului.

Oboseala cu care esti tot mai obisnuita in ultimul timp e din cauza ca sarcina reprezinta un stres pentru corpul tau, provocandu-i un dezechilibru hormonal. Asadar, mai ales in primele saptamani de sarcina, se impune o dieta echilibrata, bogata in vitamine, dar si o hidratare pe masura, tensiunea arteriala reglandu-se in acest mod.

Urinarea frecventa este datorata cresterii cantitatii de sange din rinichi. Cu cat inaintezi in sarcina, urinarea va fi tot mai abundenta, din cauza presiunii cauzate de copil asupra vezicii urinare. In cazul in care, in momentul urinarii, se resimte si o arsura, medicul poate lua in calcul o eventuala infectie.

Probleme de digestie si greata in sarcina

Hormonul numit „progesteron” este responsabil si de aceste neplaceri cauzate de faptul ca procesele digestive sunt incetinite. Greturile au loc in urma prezentei unui alt hormon (cunoscut drept „hCG” ) care e prezent in sange, inainte de menstruatie.

Ameteli si lesin

Crescand temperatura corpului femeii, sarcina determina dilatarea vaselor de sange, scazand astfel tensiunea arteriala, ceea ce duce la ameteli, uneori chiar lesin. Corpului ii este dficil sa pompeze sangele de la pantece inapoi spre creier, astfel ca gravida se destabilizeaza si ameteste.

Sexul in timpul sarcinii

Acesta este, probabil, cel mai spinos si problematic aspect care intervine pe parcursul celor 9 luni de sarcina in relatia de cuplu. Cu toate astea, actul sexual este normal, deci nu trebuie avute griji suplimentare in legatura cu acest aspect al intimitatii in doi. Studiile arata, chiar, ca unele femei sunt mai dornice de sex in aceasta perioada, astfel incat se excita mult mai usor.

Totusi, daca apar sangerari ori lichidul amiotic se scurge, ar fi de preferat sa incetati activitatea sexuala, iar femeile care au o sarcina cu risc sau sunt insarcinate cu gemeni, sunt sfatuite sa nu mai intretina relatii sexuale in ultimele sase saptamani ale sarcinii.

De altfel, corpul si mentalitatea femeii sunt concepute intr-o asemenea maniera incat, atat la inceputul, cat si la finalul sarcinii, dorinta acesteia pentru sex tinde sa scada, avand, asadar, parte de un sistem natural de protectie.

In cazul in care intrebarile dumneavoastra nu isi gasesc raspunsul asteptat, nu trebuie sa va speriati, caci e normal sa nu le stiti chiar pe toate daca nu ati mai trecut printr-o asemenea experienta. Pentru asta si pentru orice alte nelamuriri, medicul care se ocupa de cazul dumneavoastra este cea mai indicata persoana la care sa apelati cu incredere.

No comments:

Post a Comment