Jose Armando, mi amor!

„Jose Armando, tu estas mi amor. Te quiero!“, iar ea incepe si plange. Este vorba despre las telenovelas si despre fanele acestora (pentru ca mai mult predomina femeile).

De ce sunt daunatoare telenovelele? Tot mai multi adepti au, care pierd ore intregi in fata televizorului. In primul rand, ofera o perspectiva gresita asupra vietii. Sunt povesti exagerate, care de multe ori nu au niciun element comun cu viata reala. Sute (si uneori chiar mii) de episoade siropoase, unde toti se impart in doua categorii: saraci si bogati, buni si rai. Telenovelele sunt un fel de basm. Cei rai mor, iar cei bun castiga intotdeauna, iar ultimul episod se incheie cu o nunta mare. Femeile bogate sunt, in general, rele si criminale, iar cele sarace reprezinta personajul principal. Din tot acest peisaj lipseste suspansul. De exemplu, daca ma uit la primul episod stiu deja cine trebuie sa se casatoreasca cu cine. Daca ma uit la ultimul episod vad ca am avut dreptate. Lacrimi, crime, dragoste si sarcini sunt principalele ingrediente ale unei telenovele bune.

Telenovelele au succes in randul adolescentelor si pensionarelor. Pentru prima categorie sunt mai nocive, pentru ca tinerele sunt in formarea personalitatii lor si cauta modele. Ceea ce vad pe sticla cred ca se poate materializa in viata reala. Psihologii avertizeaza ca, daca cineva petrece mai mult decat ar trebui urmarind acest tip de seriale, poate deveni o fire emotiva, visatoare si fara prea multa incredere in sine. De multe ori se pune accentul pe infidelitate in cuplu si adulter, ceea ce poate avea un efect negativ atunci cand tinerele isi vor forma propria familie.

Telenovelele sunt atat de false pentru ca actorii sunt machiati si aranjati pana in dinti. Atunci cand o actrita se trezeste din somn parul ii sta perfect, este deja machiata si spalata pe dinti. Pijamaua ii sta perfect, fiind calcata. Doarme atat de frumos si linistit! Tinerele pot ajunge dependente de modul cum arata.

Cu toate acestea, multe tinere continua sa se uite la telenovele. Un lucru bun este faptul ca acestea invata limba spaniola si multi straini sunt uimiti de cat de bine vorbesc romancele spaniola.

No comments:

Post a Comment