Istoria Need for Speed

Need for Speed reprezinta o serie de jocuri cu masini de curse produsa de Electronic Arts. Pentru a avea un succes cat mai mare la public seria este disponibila pe PlayStation, Nintendo, Nokia N-Gage, Xbox si PC. Primul joc Need for Speed a fost lansat in anul 1994 pentru consola 3DO, aparand apoi si in versiuni pentru PC si PlayStation. Initial jocul dispunea de doar 5 trasee si 7 masini din care puteai alege, iar masina pe care o conduceai devenea urmarita de politie in momentul in care depaseai limita de viteza. Cum jocurile cu masini evoluau repede, in 1995 si 1997 au fost lansate alte doua versiuni, ce includeau masini si trasee noi. Varianta din 1997 a devenit mult mai populara decat versiunea anterioara. Aceasta include unele masini sport cum ar fi McLaren F1 sau Ferrari F50. Multi fani au fost insa dezamagiti de faptul ca aceasta versiune renuntase la realismul din jocul anterior in favoarea stilului arcade.

Need for Speed III apare in 1998 si se diferentiaza prin introducerea modului Hot Pursuit ce ii permite jucatorului sa fuga de politie sau sa devina chiar el unul din urmaritori si sa aresteze soferii care depasesc limita de viteza. Varianta din 1999 este criticata pentru similaritatea cu NFS III. Cu toate acestea High Strakes a introdus cateva tipuri noi de gameplay: High Strakes, Getaway si Career. O alta inovatie a fost introducerea modelelor de lovire. Vehiculele implicate in accidente sufereau deformari fizice si primeau penalitati de performanta.

In 2000 apare o varianta a NFS ce permite jucatorului sa conduca doar masini cu marca Porsche, avand multe informatii despre ele. Misiunea jucatorului este sa castige curse in  modul Evolution pentru a putea debloca alte masini, in ordine cronologica, din anul 1950 pana in anul 2000.

In 2003 este lansat NFS: Hot Pursuit 2, primul joc pentru urmatoarea generatie de console. Acesta are la baza gameplay-ul si stilul jocului NFS III, insa ii lipseste realismul si complexitatea lui Porsche Unleashed. In urmatorii 2 ani apar versiunile Underground si Underground 2 ce introduc curse ilegale pe strazile unei metropole, masini exotice si fete adolescente ce dau startul sau care iti admira masina. Acestea sunt primele jocuri din seria NFS care beneficiaza de coloana sonora special aleasa, cu artisti cunoscuti si o poveste in jurul careia se desfasoara jocul.

Varianta din 2007 duce lucrurile usor mai departe si face ca jucatorul sa fie un adevarat pilot de curse care se intrece cu alti piloti pentru titlul mondial. Pentru acest joc trebuie sa ai multa atentie si perspicacitate deoarece orice lovitura iti va afecta masina si va ramane si in cursa urmatoare. Urmatoarele variante NFS nu aduc schimbari esentiale, ci doar diferite proprietati si moduri de joc.

Iubitorii jocurilor cu masini asteapta cu nerabdare ultima varianta Need for Speed: Rivals care va aparea in luna noiembrie a acestui an.

No comments:

Post a Comment